Så er vi nået ud til Parcelvej – i dag Kystvej
Området vest for fiskerlejet i Horneby Sand blev udstykket i midten af 1880’erne. Køberne var dengang landliggere, der førhen havde lejet fiskernes huse om sommeren, men som nu ønskede eget sommerhus med skov og natur lige ud til vand og strand.
Danmarks første sommerhusområde var en realitet.
Kortet er fra 1898 – 12 år efter den første udstykning.
Statsskoven udstykkede i første omgang sommerhusgrunde, under ledelse af landinspektør Povl Bentzon, i skovområdet fra Pensionærvej (Friisvej) i øst til lige vest for Hotel Trouville.
Det var oprindelig tanken, at udstykningen senere skulle gå helt ud til Kildekrog, men man stoppede ved 3. Tangvej.
Povl Bentzon var gift med Harriet Bentzon f. Drachmann, hun var søster til Holger Drachmann. Familien byggede et sommerhus på Kystvej nr. 4.
Povl Bentzon var morbror til komponist, pianist og organist Niels Viggo Bentzon, der boede i ejendommen på Kystvej 4 i 50’erne.
Foto: Yderst til venstre ses Kystvej 14, 16 og 18 – tre af Clemmensens italiensk inspirerede sommervillaer. De ligger stadig og skuer ud over havet. Clemmensen fik selv en villa, som lå inde på Lyngvej i læ af plantagetræerne. Foto fra cirka 1915.
Mange af områdets sommerhuse blev dengang tegnet af arkitekt Andreas Clemmensen, der havde inspiration med hjem fra Italien ved Napolibugten.
Et godt eksempel findes i husene på Lyngvej og husene lige før Trouville -Kystvej 14 til 18. Mange købte mere end en grund – så havde man længere til naboerne.
Det fortælles, at flere hornbækkere var interesseret i at købe en grund i den nye udstykning – prisen på jord (sand) var ikke særlig høj, men hegnstråd til at indhegne haven, havde man ikke råd til (Citat Poul Fritzen)
“Villa Strand”
– Kystvej 12 oprindelig bygget i 1892 af E. A. Tscherning, der var kirurg ved Kommunehospitalet i København og ven og kollega til Dr. Brünniche. Han var ejer af Klinikken ved Hornbæk Sø – i dag Hotel Bretagne – dengang en privat klinik for mentale sygdomme, samt et rekreationssted ofte besøgt af københavnere, der ønskede fred, ro og frisk luft i den nordsjællandske natur.
Einar Brünniche (*1866 – †1932) psykiater. Født i København, hvor han blev student i 1883 fra Borgerdydskolen. Han studerede først jura og tog efterfølgende medicinsk embedseksamen i 1893. Han uddannede sig herefter til nerve- og sindssygelæge på Skt. Hans Hospital i Roskilde og på Kommunehospitalets 6. afdeling i København.
Tegning af “Villa Strand” set fra Kystvej i 1915.
Dr. Brünniche boede i København. Hans arbejde var i Hornbæk, derfor købte han i 1908 “Villa Strand” på Kystvej nr. 12 af sin ven og kollega E. A. Tscherning.
Dr. Brünniche døde i 1932. (*1866 – †1932), men familien ejede “Villa Strand” helt frem til 1948, hvor han kone Ellen Frederikke døde.
Læs mere om Dr. Brünniche her…..
Ejendommen “Villa Strand” var beslaglagt af Gestapo i 1940 -45. Gestapo havde hovedkvarter på Hotel Trouville. De brugte Villa Strand som forhørs- torturs- og opbevaringshus for tilfangetagne danskere. Efter krigens ophør fandt man flere døde ofre begravet i klitterne bag huset.
I 1949 ombygges “Villa Strand” til sommerpensionat ved ejeren Maren Methea Nielsen ( bopæl Friisvej 14).
Pension Strand i 50’erne:
I 1988 optog popgruppen Shu-Bi-Dua en film med Pension Strand som gennemgående kulisse. Filmen blev dog ikke den store succes !
Den røde tråd
Piv Bernth,
Danmark, 1989
Spillefilm
Ved den tyske besættelses ophør skjuler Oberst Heinecken det tyske rigsguld på frk. Jensens Pensionat i Sommerby. 44 år senere ankommer Heineckens søn for at lede efter guldet, men det samme gør de tre sønner af tre amerikanske sergenter, der boede på pensionatet ved krigens ophør. Vilde og groteske situationer opstår.
Villa Strand i dag:
I 1992 blev der lavet flere tilbygninger til Villa Strand og senest i 2018 blev det købt og driftsmæssigt sammenlagt med Hornbækhus under Lennart Lajboschitz
Afslutningsvis kan det nævnes at TV-2 Play i år dec. 2023 har sendt et juleprogram “Nu’ det jul igen” i seks afsnit optaget tidligere på året på Villa Strand !
Kilde: TV2-Play, Det danske Filminstitut, Gorm Christensens postkortsamling, Hornbækhus m .fl.
Brug pilen i højre side for at komme til toppen og lukke denne side (X), så Du kommer tilbage til FB-Hornbæk Dengang og Nu. Her kan Du eventuelt give Din kommentar – TAK !