Tirsdag d. 19. november 2024

Så oprandt dagen for 250 året for strandingen og redningsdåden vest for Hornbæk.

Forud for dagen var der forgået en større planlægning af det store jubilæumsarrangement, som vi i Familien Pihl havde påtaget os, med at skaffe sponsorer, kapital, medhjælpere, en operasanger, samt information på FB og ved uddeling af flyvers og plakater i byen.

Hornbækegnen – Historiskforening i Hornbæk. – havde også en stor udstilling i begge vinduer omkring 250 år dagen.

Vi har desværre ikke et foto fra udstillingen om redningsdåden 1774 !

Læs mere om optakten til arrangementet her…

Selve arrangementet startede kl 16.30 ved Stokken på havnen. Tidspunktet var valgt med omhu, da det var i skumringen at fiskerne dengang fandt tiden rigtig til at sætte redningsbåden i vandet og forsøge at redde den sidst overlevende på det strandede skib “Nelly og Isabell”

Lidt over 100 Hornbække havde fundet vej til havnen – alle for at mindes den heroiske redningsdåd, som otte Hornbæk fiskere udførte præcis på samme tidspunktet for 250 år siden. De redede den sidste overlevende på det strandede skib i bugten ved Kildekrog kaptajn Thomas Brown. En af disse redningsmænd var i øvrigt min tip-tip-tip-oldefar Ole Pedersen Pii.

Det opsigtsvækkende ved denne redningsdåd dengang var, at de otte fiskere ikke ønskede at modtage betaling fra kaptajnen, for som de sagde ved søforhøret i Dronningmølle nogle dage senere – “vi ønsker ikke betaling – da vi anser det, for at være vores pligt at hjælpe andre i nød – vi kan jo selv komme i samme situation..”

Efterfølgende foto og videofilm blev optaget under den ca. en times lange “byvandring”, hvor jeg, som byvandrer og fortæller, fortalte historien om hvad der skete dengang – hvad der sket efterfølgende og hvordan og hvorfor Mindeankeret ved Havnekiosken blev indviet i 1930, og stadig den dag i dag skal minde os om herorisk heltemod og næstekærlighed blandt søens folk.

Der var til dagen bygget en redningsbåd – kopi af båden fra C. W. Eckersberg maleri om redningsdåden – som blev båret til stranden af 5 lokale Hornbækkere udklædte som datidens fiskere. Efter “redningen” på stranden bar de båden tilbage til Mindeankeret, hvor arrangementet sluttede med fortælling, operasang – “Kong Christian stod…” og kranselægning ved Mindeankeret.


Fotograf Julian Isherwood fotograferede og Daniel Koch Jensen optog video og redigere senere en videofilm omkring Mindehøjtideligheden på denne kolde og klare november eftermiddag præcis 250 år efter det skete !

De fem fiskere – redningsmænd – med årene og redningsbåden: fra v. Per Fritzen, Martin Pihl, Mads Pihl, Jeppe Kristensen og Michael Sørensen.
Havnens formand Jørgen Haagen Nielsen lagde en krans foran navnene på de 8 Hornbæk redningsmænd.
Kgl. operasanger Ove Mynderup sang Danmarks Kongesang “Kong Kristian stod…” skrevet af John. Ewald i sin tid inspireret af redningsdåden ved Hornbæk.
30 fakler blev båret af Hornbæk Skoles to 8. klasser
.
Turen fra Stokken til stranden – udsigt i skumringen mod Kildekrog – man samledes foran den store klit lige vest for havnen, med skolebørnene og fakler ud mod strandkanten.
I klitten stod Jeg – Jens Peter Pihl, byvandrer og fortæller.
Redningsbåden blev ført til stranden og gjort klar til redningen..

Se Daniel Koch Jensens film her – tryk på nedenstående foto og start filmen !

Tak til Julian Isherwood og Daniel Kock Jensen

Er Du blevet interesseret i at læse mere og få flere facts omkring Redningsdåden og Mindeankeret ved havnen, så har jeg lavet en mere detaljeret hjemmeside side omkring disse. Læs mere her…..

På arrangementets vegne Jens Peter Pihl fortæller og byvandrer !

Gå tilbage til Pihls Hornbæk Historier her…