22. december

Vi er i dag stoppet op på “Tødepladsen” i Fiskerlejet.

Enhver by har sin samlingsplads – i Hornbæk har det været “Tødepladsen”. Når Hornbækkerne skulle have besked om lokale forhold eller nyheder fra nær og fjern, blev der kaldt til samling på “Tødepladsen”. Bylauget havde et horn, som en betroet Hornbækker blæste i på sin vej rundt i byen, for at opfordre til at møde op på “Tødepladsen”. Alle mødte selvfølgelig op !

Disse tre italienske musikanter har sikker gjort ophold på “Tødepladsen” på vej til Kroen.


Her et tryk på et porcelænsfad af en radering af kunstner Erik Henningsen.

“Tødepladsen” – eller Tudepladsen, som vi i dag ville kalde den, lå på hjørnet af Willemoesvej og Havnevej, så centralt som muligt, så alle næsten havde lige langt, når det gjaldt om at møde hurtigt op.

I min barndom brugte man stadig at sende en mand fra vandværket eller gasværket for at fortælle, hvis der blev lukket for vand og gas.

“Tude-Thorvald” – boede på Bøghsvej og var bl.a. arbejdsmand på vandværket – han gik med et skilt, som vi ser her på et gammelt foto fra vandværkets maskinhus i 50’erne. På turen rundt i fiskerlejet truttede han i tudehornet og råbte han “Der lukkes for vandet i dag fra kl 18 til 22 ! “

Han stoppede efterfølgende på Tødepladsen ???

“Tødepladsen” har også været pladsen, hvor man stoppede og saluterede de fire kirkeskibe under deres sejlads fra havnen til kirken ved Skibefesterne, som siden 1866 har været afholdt med 25 års mellemrum. Skibene bliver efterset og klargjort til 25 år mere i kirken. Dette er sket senest d. 14. oktober 2012.

Her ses besætningen og lods på Linjeskibet “Ceres” fra v. Jens Munk, Jørgen Haagen, Kjeld Nielsen og Kirsten Munk i 2012.

Når man står på “Tødepladsen”, er man midt i det gamle Fiskerleje omgivet af gamle huse og gårde. Havnevej og Willemoesvej mødes her – men hvorfra stammer vejnavnet Willemoes ?

Huset mod nord “Fastershus” (th. på foto) Willemoesvej nr 1. Her har vi en formodning om at Peder Willemoes – den danske søhelt fra Englandskrigene herunder Slaget på Reden i 1801 og efterfølgende slaget ved Sjællands Odde i 1808 – har opholdt sig.

Det siges, at Peder Willemoes havde sin sidste overnatning på land i Hornbæk i “Fastershus” – om det er sandt, har vi ingen beviser for, men vi ved, at han og hans linjeskib “Prins Christian Frederik” havde opankret ud for Hornbæk og havde haft både i land. Senere sejlede linjeskibet videre vest om den Nordsjællandske kyst på vej mod Storebælt for at holde øje med engelske krigsskibe.

Hornbæk fiskere havde efterfølgende observeret engelske krigsskibe på vej sydover i Kattegat. Nogle fiskere sejlede straks afsted for at advare det danske linjeskib og Peder Willemoes

Linjeskibet ”Prins Christian Frederik” beskydes ved Sjællands Odde

Postkort dateret 1933 – Odsherred Wiki og “www.ottoolssonslaegt.dk – postkort med militære motiver

De nåede det ikke, det danske linjeskib kom under beskydning fra de engelske krigsskibe ved Sjællands Odde, og den berømte søhelt Peder Willemoes blev dræbt under englændernes angreb og efterfølgende sænkning af linjeskibet ”Prins Christian Frederik”.

De deltagende Hornbæk fiskere, der forgæves prøvede at advare Peder Willemoes, fik senere hver en belønning af Kong Frederik d. 6. – en kugleriffel (forlader) – som bevis på deres heltemod.

Under 2. verdenskrig spillede “Tødepladsen” også en rolle.

I “Munkehuset” mod syd boede sognefogeden Holger Silldorff, tidligere omtalt under Hornbæks frivillige Vagtværn, men han var også med i modstandsbevægelsen.
Overfor på den anden side lå købmandsforretningen Harald Petersen. I denne bygning – Havnevej 19 – var der opført en større tilbygning mod syd, og i underetagen hold modstandsbevægelsen Hornbæk Gruppen til.
Købmandens søn Aage Petersen var “chef” for frihedskæmperne i Hornbæk og omegn. Under krigen håndterede gruppen våben og andre illegale sager i området ved Havnevej og “Tødepladsen”

Holger Silldorff stod således ofte vagt på “Tødepladsen” med et vagtsomt blik op og ned ad Havnevej – et sug i cigaretten – gløden – betød, at der kom en bil kørende. Dengang kørte kun tyske patruljer og Gestapo rundt om natten, så det var vigtigt, at der var fri bane for frihedskæmperne til nattens operationer !

Det er således lidt pudsigt at tænke på al den illegale aktivitet, som har udspillet sig i det område på “Tødepladsen” og Havnevej – når man samtidig ved, at den Tyske Værnemagt havde opholdssted – brohoved – på Hornbæk Badehotel – nogle få huse længere nede mod havnen. De fleste patruljer udgik fra Badehotellet.

Hornbæk Badehotel var beboet af tyskere – med bevæbnede vagter på taget og en kanonstilling ved “Stokken” foran hotellet.

“Tudepladsen” ligger dér stadig i dag, men det er længe siden, den sidst har spillet en rolle – men nu ved I, hvad der skete…

Kilder: Per Silldorff, Donnerforeningen, Hornbæk Havns hjemmeside, Wikipedia og Hans Søndergaard

Brug pilen i højre side for at komme til toppen og lukke denne side (X), så Du kommer tilbage til FB-Hornbæk Dengang og Nu. Her kan Du eventuelt give Din kommentar – TAK !