15. december

I dag d. 15. december går turen forbi Hornbækhus:

I 1904 besluttede Vilhelmine Dahlerup, der boede på Skovvej nr. 4 “Siam”, at købe og bygge på grunden skråt overfor en hotelpension. Hun var efter sigende gift med en kaptajn, der sejlede på Østen, og hun havde måske derfor lyst til selv at stå for noget?

Navnet blev Dahlerups Pension  – men godt ti år senere, efter en større ombygning og udvidelse, herunder at få lagt elektricitet ind, solgte hun pensionen til overtjener fra København Edward Johnsen, der videreførte det som “Hornbækhus”.

Direktør Edward Johnsen drev Hornbækhus i 44 år helt frem til sin død i 1966, hvorefter hans betroede fastansatte hornbækker Agnes Nielsen fortsatte som direktør under Jørgen Glud’s ejerskab frem til 1970.

Agnes Nielsens tre søstre Gudrun, Helene og Jenny hørte til gruppen af fastansatte – og her må vi ikke glemme altmuligmanden “Müller” – han var bornholmer !

Perioden under Direktør Johnsen – altid iført hvid kittel og myndigt styrende hotellets gang i baggrunden – var en gylden periode i Hornbækhus historie, og mange kendte personer har ferieret under ham. Skuespillere, forfattere og andre prominente personer har opsøgt dette sted for dets ro og flotte omgivelser, kun afbrudt af perioden under 2. Verdenskrig hvor kommandanten over Hornbæk havde sit hovedsæde der. Dele af hotellet var dog åben i den periode.

Kongelige personer har gæstet hotellet, forfattere og kunstner har boet her – ofte som årligt tilbagevendende gæster.

Under og efter 2. verdenskrig boede arkitekt og debattør Steen Eiler Rasmussen på Hornbækhus. Han har tegnet hotellets logo, og i 1945 stod han for ombygningen af “Skibet” en ældre anneksbygning til Hornbækhus bygget i 1919 på modsatte side af Granvej ( i dag Granvænget). “Skibet” er i dag en privat bolig.

Luftfoto af Hornbækhus i 1937 hvor man kan se anneksbygningen nederst tv. med en stor parkeringsplads foran mod nord. Det blev ombygget i 1945 under navnet “Skibet”. Foto th. “Skibet” i dag,

Den dansk digter, forfatter, opfinder og matematiker Piet Hein har under et sine ophold bl.a. skrevet et: 

Gruk tilegnet Hornbækhus og direktør Johnsen:

Jeg bor på et højst usædvanligt Hotel
hvor alting er præget af ejeren sel’
Hver plante, der gror i Hotellets jord
kan man se, at han selv har værnet.
Hvert milligram smør på hans bord
kan man smage, at han selv har kærnet.
Og hvert støvgram – af hvilket der ikke er spor
kan man føle, han selv har fjernet.

I 1956 boede den belgiske tegneserieforfatter Georges Prosper Remi, med kunstnernavnet Hergé – faderen til Tintin, på Hornbækhus, og som tak for en god oplevelse afleverede han en tegning til direktør Johnsen ved sin afrejse.

Tegningen var i hotellets gæstebog, som nu er endt på Det kongelige Bibliotek. 

(Tintin tegning): På tegningen forsøger den gode kaptajn Haddock at tale lidt uden om sin lyst til ‘livets vand’. Han ærgrer sig over, at turen snart går hjem til Belgien og priser den dejlige atmosfære, det gode personale og de smukke omgivelser. Men den altid snusfornuftige Tintin får hurtigt bragt Haddock tilbage til virkeligheden med replikken: »Og den berømte snaps, ikke sandt, kaptajn?«

Hornbækhus guldalder må siges at være i dir. Johnsens tid, men husets efterfølgende historie er også meget interessant. Den vender vi tilbage til en anden gang !

Kilde/foto: Hornbækegnen nr 49 – aug. 1997, wikipedia og dagbladet Politiken 

Brug pilen i højre side for at komme til toppen og lukke denne side (X), så Du kommer tilbage til FB-Hornbæk Dengang og Nu. Her kan Du eventuelt give Din kommentar – TAK !