Onsdag d. 11. december 2024
Velkommen til Julekalenderen 2024, hvor I, de næste 14 dage op til Juleaften, kan åbne en låge og læse lidt omkring Hornbæk Turistforeninges forslag til – GÅ OG CYKLETURE – til, i og omkring Hornbæk. Guiden er fra foråret 1943 under 2. Verdenskrig og er et forsøg på dengang at lokke sommerturister til Hornbæk. Teksterne til turene er skrevet af forfatterinden Fru Inger Bentzon (1886 – 1971) mangeårig sommergæst i det Bentzonske sommerhus “Kullahus” på Kystvej 4 og senere bosiddende på Ndr. Strandvej i Horneby Sand til sin død.
Har Du foto som er relevante for historierne her i kalenderen og har Du lyst til at dele dem os, så læg dem op på FaceBook-siden “Hornbæk Dengang og Nu…” tak !
Kilder: FB-gruppen Hornbæk Dengang og Nu – Google street view – Hornbækegnen!
Alle veje fører til Hornbæk:
Turistbrochuren nævner ikke andre transportmuligheder til Hornbæk end på cykel eller til fods “apostlenes heste“, men der gik også offentlige transportmidler, som alle kunne bringe turisten frem til Hornbæk fra forskellige destinationer.
Via Kystbanen og Hornbæk Banen
HHGBs M1 – diesel-elektriske motorvogn med afgang fra Toldbygningen i Helsingør mod Sol -Strand og oplevelser i Hornbæk.
Via Nordbanen, Gribskovbanen og Hornbæk Banen
Gribskovbanens motortog på vej mod Gilleleje – “de rejsende skal stige om i Gilleleje !”– for at komme videre mod Hornbæk.
Eller via Buslinjer direkte til Hornbæk
Nordbanen og bus direkte fra Hillerød til Hornbæk
Kystbanen og bus fra Humlebæk direkte til Hornbæk.
Dagens annoncer fra Handel og Haandværk i Hornbæk 1943:
Ole Piisvej:
Vejen er opkaldt efter redningsmand Ole Pedersen Pii – en af redningsmændene fra Redningsdåden ved Kildekrog i 1774.
(
I ejendommen på Ole Piisvej 5 var der omkring århundredeskiftet bageri drevet af bager Johannes Larsen. Senere blev der mejeri og mejeriudsalg “Hornbæk Is”med forskellige ejere og bestyrere. Mejeriet blev i begyndelsen af 1950’erne slået sammen med mejeriet i hovedgaden, Ndr. Strandvej 355 og fortsatte dér. Mejeriudsalget lukkede i midten af 1960’erne – sidste ejer, Laura Faber. Ejendommen er i dag privat bolig.
Christian Fritzen havde tømrer- og snedkerværksted lige overfor sin bolig Ole Piisvej 2 i Valdemar Nielsens ejendom Ole Piisvej 1 B.
Sønnen Mogens Fritzen og Sønnesønnen Christian Fritzen videreførte forretningen indtil TØMRERFIRMAET FRITZEN ApS overtog forretningen omkring 2005.
NIELS FREDERIK PETERSEN “den runde murer” boede Ole Piisvej 7.
Valgsprog – så snart der kom nattefrost og “der kom is på hønsevandet”, så indstilledes alt udearbejde. Han reparerede kakkelovne om vinteren.
Vi ses igen i morgen – LÅGE 3 – 12. december !