Julekalender 2024 – låge 13

Søndag d. 22. december 2024

Velkommen til Julekalenderen 2024,  hvor I de næste dage op til Juleaften kan åbne en låge og læse lidt omkring Hornbæk Turistforeninges forslag til  –  GÅ OG CYKLETURE – til og omkring Hornbæk. Guiden er fra foråret 1943 under 2. Verdenskrig og er et forsøg på dengang at lokke sommerturister til Hornbæk. Teksten til turene er af forfatteriden Fru Inger Bentzon (1886 – 1971) mangeårig sommergæst i det Bentzonske sommerhus på Kystvej 4.

Kilder: FB-gruppen Hornbæk Dengang og Nu – Google street view – Hornbækegnen!

Hornbæk Hovedgade – Handel og Håndværk på den sydlige side ( Ndr. Strandvej ulige numre ):

Efterfølgende foto fra Hovedgaden er ikke nødvendigvis fra 1943, men er med fordi de viser butikkernes placering engang.

Foto er fra begn.. af 30’erne – som viser den vestlige del af Hovedgaden – hjørnet ved Friisvej.

Købmandsbutik i en selvstændig træbygning – der hvor “Home “og “Mama Mia Pizzaria” ligger i dag !

Th. ses “Forretningen, alle kender – ” – William Leedgaards store købmandsbutik

Foto er fra en byfest i 1956.

Den gamle købmandsgård – med flere lagerbygninger bagved mod Birkehaven. I 1972 afhændede købmand Holger Leedgaard butikken til købmand Tage Nielsen.
Bygningerne blev nedrevet i 1974, og man opførte den lange røde bygning – til Spar-supermarked med boliger på 1. sal.
I dag “Fri Form Sportstøj”, men der også været Favør og 365 supermarkeder!

Bag købmand Leedgaards butik var der flere pakhuse og bygninger – i en af disse, med front mod Hovedgaden, havde Blikkenslager Einar Borg sin butik og værksted.

Foto fra midt 1940’erne – Købmand Leedgaard havde fået benzintank og købmand Aage Svendsen havde fået butik i en ny bygning, der hvor hans træbarak havde ligget. Butikken er “Home” i dag !

Gartner Carl Rasmussen “Gemyse Carl” overtog i 20’eren butikken og drev den helt frem til 1966, hvor gartner Julius Petersen overtog denne.
Butikken blev også nedrevet i 1974, da man byggede det nye SPAR-supermarked.

Th. på foto kan man se Marie Jensens butik og ved siden af en kælderbutik Hornbæk Farvehandel “Helfa” og længere fremme på det fjerne hjørnet af Skolebakken Hornbæk Kødforsyning.

Forretningen blev senere i 1949 overtaget af slagter Johannes Frederiksen – i dag “Det Luc’s”

Farvehandelen lå oprindelig i en kælderbutik – nogle trin ned – men i 50’erne flyttede “Helfa” også ovenpå i en ny butik. Erik Helms overtog samtidig forretningen efter sin mor Olga Helms og udvidede senere butikken mod Skolebakken.
I dag ligger der “Hornbrillen”.

Butikslokalet var oprindeligt møbel- og sadelmagerforretning. I 30’erne overtog slagter Karl Sørensen butikken og efterfølgende i 1950 kom der en ny slagter Knud Olsen.
I dag “Mimosa et moi”

Dette foto viser, at vi i 1943 var under den tyske værnemagts besættelse – tyske tropper marchere dagligt gennem Hovedgaden rundt i byen.
På foto kan man også se slagter Karl Sørensens butik yderst th. og Emil Larsens Skotøjsmagasin (en støvle). Længere fremme mod Bondegården Holger Sørensens tapetserer- og møbelforretning. Længst væk i bygningen lå Hornbæk Turistforening dengang samt Else og Aage Sørensens læderbutik.

Der var skotøjmagasin langt op i 60’erne, herefter “Prebens Herremagasin” – i dag “Krusemynte”

Forretningen lukkede i 60’erne og blev til “Wiener-konditori” med bageri i baggården. I dag “Bagt”.

Der var to forretningen i den østre del af bygningen – broderen Aage Sørensen og han kone Else havde sadelmager og læderbutik. Butikken ved siden af var Turistkontor i 1943.
Senere blev der dametøj/sy-forretning, sygekassekontor. Ejendomsmægler Brix-Vestergaard i begge butikker.
I dag “The travellinge Band”.

I morgen fortsætter igen fra “Nyheds Hjørnet” og østpå gennem Hovedgaden – men på den nordlige side af Hovedgaden

Vi ses igen i morgen – LÅGE 14 – 23. december !