Julekalender 2024 – låge 12.

Lørdag d. 21. december 2024

Velkommen til Julekalenderen 2024,  hvor I de næste dage op til Juleaften kan åbne en låge og læse lidt omkring Hornbæk Turistforeninges forslag til  –  GÅ OG CYKLETURE – til og omkring Hornbæk. Guiden er fra foråret 1943 under 2. Verdenskrig og er et forsøg på dengang at lokke sommerturister til Hornbæk. Teksten til turene er af forfatteriden Fru Inger Bentzon (1886 – 1971) mangeårig sommergæst i det Bentzonske sommerhus på Kystvej 4.

Kilder: FB-gruppen Hornbæk Dengang og Nu – Google street view – Hornbækegnen!

Hotellet lå på Dronningmølle Strandvej 552 – i dag ved siden af Netto i Dr.Mølle. Bygningen er nu udstykket i ferieejerlejligheder.

Hulerød Kro og Hotel. Det blev opført som badehotel i 1890’erne og først nedrevet i 1950’erne. Den lave bygningen tv. i foto eksisterer stadig og har efterfølgende været kro og i 70’erne opstod fænomenet “Hulerock”, hvor gamle rock bands spillede på kroen.
Cirkus Benneweis købte i 1939 Hulerødgård som lå overfor hotellet.
Før 2. verdenskrig gik Dronningmølle Strandvej rundt forbi Hulerødgård og hotellet, men i begn. af 1940’erne anlagde man Strandvejen direkte hen over engområdet ved Esrum Å mod Munkerup.

“Klithotellet Dronningmølle” lå også i Hulerød på Hulerødvej lige før Hulerød Kro. I dag et hus med ferielejligheder til medarbejder i Lauritzen Fonden.

På strandstien ved 4. Tangvej kunne man i det fjerne ane de hvide bygninger af Hotel Trouville.

Strandstien malet af Elisabeth Schiøtt 1856 – 1938 “Sceneri fra Hornbæk” mellem 3. og 4. Tangvej
Carlo Christoffe Hornung-Jensen (Dansk 1882-1960) – “Indsamling af tang, Hornbæk, 1911”.

På vej hjem fra Hulerød kunne man også nyde synet af Hornbæks hvide strand – maleri set fra 4. Tangvej – så var man snart hjemme igen !

Rundt omkring i byen –

Ud over de naturlige handelsgader i Hornbæk – Ndr. Strandvej (øst), Ole Piisvej, Havnevej, Hovedgaden og A.R. Friisvej, lå der flere spredte handel og håndværk rundt om i Hornbæk i 1943:

Peter Poulsen var bror til Christian Poulsen, der overtog og udbyggede Købmandsbutikken “Tjalken” (Omtalt tidligere) – Kongeplatten forestiller den romerske handelsgud Merkur med den bevingede hovedbeklædning, samt en ligeledes bevinget skålvægt. Vægten er et vigtigt købmandsredskab – et symbol på retfærdighed !

Foto tv. meget tidligere – Peter Poulsen døde i 1938 – foto th. viser th. “Strygestuen” og viser ikke købmandsforretningen med beboelse, som lå længere th.

Købmandsgården lå mod syd op til Kirkens stengærdet og havde mod Kirkevej en lagerbygning “Strygestuen”, der senere blev til en lille fabrik og lager for Johan Harding Svendsens firma “Dansk anti-cemex” – skadedyrsbekæmpelse.
I dag er der P-plads og Sognehus på stedet.

Det lå på Peter Olsensvej 2 K , 2 L og 2 N. Cementstøberiet var opført af murermester Jeppe Hansen. Den sidste cementstøber var familie Lundgren.

Murermester Carl Poulsen boede i villa PAX Ndr. Strandvej 362. Han købte bl.a den gamle Ewaldsgård (Evaldsminde) og udstykkede hele området Ewaldsvej, Drachmannsvej og Krøyersvej til byggegrunde, samt grunden til vor nuværende Hornbæk Skole.
Han forærede Hornbæk Idrætsforening arealet til fodboldbanen Drachmannsvej/Bøghsvej.

Der har været vaskeri der i mange år, og på nedenstående foto – der er noget ældre en 1943 – kan man th. læse over skiltet “Mejeri” – “Solveig Vaskeri Fransk vask og strygning”

Krydset Hovedgaden og Friisvej – th. i foto ligger Birkehavevej- skiltet kan lige anes !
Foto er nok fra 1920’erne – men viser tydelig denne del af Hovedgaden nok ikke så meget forandret i 1943.

Vi ses igen i morgen – LÅGE 13 – 22. december !